Magamról

Az enkisboltom.hu webáruházat 2011. januárjában indítottam el először. Saját alkotásaimat kezdtem el itt értékesíteni, ami nem csak a selymekre vonatkozott, hiszen akkoriban más festési technikákkal is foglalkoztam. Később aztán a termékskála bővítése érdekében más kézműves alkotók termékeit is árultam viszonteladóként a webáruházban.

2013. közepétől 2018. őszig más munkáim, majd néhány éves külföldi tartózkodásom miatt a webáruház működését szüneteltettem. Azért a selyemfestést addig sem hagytam abba :)

Végül 2018. szeptemberében újra indult a webáruház, de már tematikus oldalként, vagyis már csak a saját készítésű, selyemre festett alkotásaim, és az ecoprint technikával készült termékeim vásárolhatóak itt meg.

A gimnázium elvégzése után a Kirakatrendező és Dekoratőr Iskolát végeztem el. Sokféle technikával ismerkedtem meg, amit számos területen alkalmaztam. Nagyon szerettem ezt a munkát, a benne lévő lehetőségeket és a végtelen szabadságot.

Az 1990-es évek elején kezdtem selymet festeni. Képek, kendők, párnák és ágytakarók kerültek ki a kezem alól.

2008-ban elvégeztem a lakberendező iskolát, majd 2013-ban a Debreceni Egyetem Szabad-bölcsész karának esztétika szakos hallgatójaként végeztem.

Én is azok közé tartozok, akikből nem múlik el a kíváncsiság soha. Mindig rá tudok csodálkozni egy előttem újonnan felbukkanó kézműves technikával készült alkotásra. Amit csak lehet én is kipróbálok, de a nagy szerelmem a selyemfestés. Hosszú ideig mandala rajzolással és festéssel is foglalkoztam. Kiscsoportos foglalkozások keretein belül, mint önismereti, művészetterápiás eszközt használtam, a mások által megrajzolt mandalák elemzése kapcsán.

Egyik legnagyobb munkám a Hortobágyi Nemzeti Park dolgozóinak egyenruhájához készített selyemkendők és nyakkendők voltak, amelyet a Világörökség része cím elnyerésénél viseltek.

2018-ban kezdtem foglalkozni a növényekkel való festéssel. Ennek a technikának a neve: ecoprint, ami a növényi részek (levelek, virágok) nyomata selyemre, vászonra, papírra és gyapjúra.

Régebbi és új munkáim dokumentálását ebben a blogomban találod: https://csajbokmarta.com/ A blog folyamatosan bővül, érdemes rendszeresen ránézni, ha érdekel ez a téma.

Nézd meg a webáruház facebook oldalát is, ahol találkozhatsz a selyemfestésen kívül más témákkal is, mint pl. újrahasznosítás, tudatos életmód, más kézműves technikák: https://www.facebook.com/enkisboltom/

Ezen az oldalon pedig mindig a legújabb, selyemfestéssel készült alkotásaimról értesülhetsz, és tudhatsz meg kulisszatitkokat az alkotás folyamatáról: https://www.facebook.com/csajbokmartaselyemfesto/


Csajbók Márta selyemfestő